< terug naar Plan je reis

Beste periode om naar Curaçao te gaan

Wat is de beste periode om Curaçao te bezoeken?


Wanneer de beste periode is om Curaçao te bezoeken, hangt af van meerdere factoren. De 3 belangrijkste:

1. het weer;
2. het seizoen (hoog of laag);
3. en evenementen.

Daarnaast heb je natuurlijk nog je eigen persoonlijke voorkeuren die van invloed zijn: reis je met je partner of met vrienden? Reis je met kinderen of alleen? Ga je voor een doe- of zonvakantie, of voor beide? In dit artikel zetten we de drie belangrijkste aspecten kort uiteen, zodat jij goed kunt bepalen welke periode voor jou de beste is!

1. Beste klimaat

Wat ons betreft is het klimaat op Curaçao het hele jaar door heerlijk, maar als we moeten kiezen dan tref je het beste weer in de periode van januari tot en met juni, want:

• temperaturen rond de 30 graden;
• verzekerd van genoeg zon;
• kans op langdurige regen nihil;
• en een immer waaiende passaatwind die verkoeling brengt.

De zon is in deze periode ook op zijn sterkst, dus breng je factor 30 mee.

Tropische savanne, het hele jaar door
Op het eiland heerst een tropisch savanneklimaat. Het is overwegend droog en warm, zo goed als het hele jaar door. In het voorjaar kan het ’s middags oplopen naar ongeveer 30 graden, in het najaar naar 35 graden. ’s Avonds koelt het af naar een graad of 25. Daarnaast waait er altijd een verkoelende bries: de passaatwind. En het water heeft een temperatuur van gemiddeld 28 graden.

Kort en licht regenseizoen
Het regenseizoen is licht en kort en loopt van oktober tot en met december. Met slechts 100 mililiter neerslag per maand is ‘regenseizoen’ een groot woord. Van orkanen hoeven we zo goed als helemaal niet te spreken. Curaçao ligt net buiten het orkaangebied, ofwel ‘benedenwinds’. Naburige orkanen kunnen in de periode juli tot en met november (orkaanseizoen) zo nu en dan voor iets zwaardere regenval zorgen. Hier wordt het eiland dan weer wel mooi groen van!

2. Beste seizoen en beste prijs


Twee hoogseizoenen
Een volgend aspect waarmee je rekening kunt houden is in welk seizoen je wilt gaan. Curaçao kent twee hoogseizoenen:

1. December – maart: we noemen dit ook wel het ‘overwinterseizoen’. De winter in Nederland lijkt soms eindeloos. Logischerwijs boeken de meeste mensen in deze periode een zonvakantie om die lange winter te onderbreken. Ook valt in deze periode het unieke Curaçaose carnaval; het grootste en veruit populairste evenement van het jaar.
2. Juli – augustus: uiteraard is dit de periode van de zomervakantie en dus de periode waarin de meeste mensen op vakantie gaan.

Prijzen
In met name december (rond de feestdagen) en in de zomervakantie in juli en augustus zijn vliegtickets duurder dan in het laagseizoen. De drukte tijdens het hoogseizoen valt gelukkig mee en uit zich in vollere hotels en meer publiek bij populaire activiteiten en bezienswaardigheden. Deze ‘drukte’ is echter niet te vergelijken met wat je in het hoogseizoen aan bijvoorbeeld de Costa del Sol aantreft.

Ga je in het hoogseizoen? Boek dan op tijd en reserveer tijdig een huurauto. Hou ook ruim van tevoren de ticketprijzen in de gaten. Zie ook deze pagina met meer tips.

3. Beste periode voor evenementen


Twee grote evenementen
Het grootste en drukstbezochte evenement op Curaçao is carnaval en valt in februari of maart. Denk geen hoem-pa-pa of polonaise, maar opzwepende salsa en swingende optochten door de straten van Willemstad. Wil je het een keer meegemaakt hebben? Op 23 februari 2020 vindt de grote optocht plaats
.

Een ander groot evenement op Curaçao: Curaçao North Sea Jazz Festival. Dit evenement valt meestal rond eind augustus, begin september. Soul- en jazzliefhebbers kunnen hier hun harten ophalen en genieten van optredens van vooral internationaal geroemde artiesten. Een greep uit eerdere edities: Ceelo Green, Sting, Erykah Badu, Kris Berry, Sergio Mendez, enzovoorts.

Dit is Curaçao

€ 20,95

Deze reisgids bevat maar liefst 192 pagina's met uitgebreide en praktische informatie. Of je nu gaat voor de paradijselijke stranden, de mooiste duikspots of het bruisende nachtleven; met deze reisgids op zak leer je alle kanten van Curaçao kennen.